A
kés nem 8 euró volt, hanem 6.99. Nem mintha sokat számítana,
akkor is megvettem volna, ha nyolcba kerül.
Típusa
santoku. Ez mindenkinek ismerős, aki dolgozott már japán konyhán
(hehe, sok ilyen olvas engem?), vagy látott a tévében japán
konyhát… De ne nagyzoljunk! A santoku, ahogy én tudom, egy félig
kés, félig bárd szerű szerszám, ennek nem annyira széles a
pengéje, de ez van ráírva. Mit csináljunk?
Egy
Sabatier nevű francia cég gyártja, ami a saját bevallásuk
szerint a legjobb a világon. (Nem ezt mondja mindegyik? Hol láttál
ilyet leírva? „Én ugyan meg nem venném a saját termékem, de
ennyi pénzből ilyet tudtunk csinálni, viszont jó árrés van
rajta, és ha sokat vásároltok...” stb. stb.)
Elnézéseteket
kérem, hogy ilyen morózus vagyok, de most keltem. Na várjatok,
iszom egy kis Jackie-t, attól felébredek!
Sajnos csak ekkorát kaptam.
Persze ez nem egy friss kép, talán már két deci sincs belőle. :(
Wow!
Ezek asztán tudnak valamit odaki Amerikába! :D
Szóval
amikor megvettem a többi cuccal együtt, persze kibontottam és
megnéztem a súlypontját, a pengéjét, satöbbi. Enyhén
nyélnehéz, ettől „könnyen fordul”, gyorsan lehet vele
dolgozni a súlyához képest, de biztos kéz kell hozzá. A pengén
mindkét oldalon tucat bemarás, hogy ne tapadjon a husi. Ez sajnos
gyengíti a fémet, de hát itt nem beszélünk olyan
igénybevételről, mint mondjuk egy dzsungelkésnél. És igen,
kurva éles! Ez a nagy súllyal még veszélyes is lehet, ha
nem vigyázol. (Tucatszám lehet olyan „konyhakéseket” kapni,
amit háziasszonyok kezéhez formáltak. Könnyűek, vékony, nem túl
széles pengéjűek, és nem is annyira élesek, lehet velük
nyiszálni.)
Amikor
vizsgálgattam, közömbösen tűrte. El kellett adnia magát.
Amikor
viszont először kézbe vettem, tudta, hogy most dolgozni megyünk.
Ittam előtte egy korty konyakot (azt a bársonyos fajtát, a Marie
Gall félét, ami inkább nyugtat, mint pörget), mert tudtam, mi
következik.
Igen,
belém kapott. Nem nagyon, éppen a bőrfelületet sértette meg, nem
is látszott, nem is fájt, éppen csak éreztem. Hogy jelezze: Nem
vagyok játék, én egy komoly darab vagyok, és ha nem vigyázol,
ellened fordulok. Hagymát vágtunk, és egy kicsit belekapott a
körmömbe is, de olyan profi módon, hogy csak utólag derült ki.
Respect!
Azért egy kis csiszolás ráfért volna a világhírű pengére
Vasárnap
a pipicicit sütöttem, és úgy vettem elő, hogy szóltam:
-
Most végre méltó módon húst vághatsz!
Úgy
dolgozott, mint a kisangyal! A kezembe simult, biztatott, éreztem,
hogy sokkal többre is képes lenne, de hát nem vagyok egy profi
hentes, nem fogunk napi több órát dolgozni.
Úgy
ézezheti magát, mint egy sportkocsi a garázsban.
Elmostam
és visszatettem a dobozába.
Valamiért ezt csak ebben a helyzetben tudja feltölteni.
A szék alatt látszik a vörös- és fokhagyma, a képen alul a katonai málhazsákom. Csendélet.
Azt
mondtam, hogy kivettem a szekrény aljából? Igen, már a múltkor.
Jobb híján feltettem az ablakba, hadd nézelődjön. Ott legalább
éri a napfény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése